lørdag 24. januar 2009

Råd for kosthold første leveår


Her får du noen gode råd om hvilke kost som egner seg første leveår. Tipsene
er hentet fra "Mat for spedbarn" utgitt av Sosial og helsedirektoratet.


Morsmelk


Spedbarn bør få morsmelk som eneste næring i de første seks levemånedene. Ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret. Dersom amming ikke er mulig, eller det er behov for annen melk i tillegg til morsmelk, bør hovedsaklig morsmelkerstatning brukes frem til 12 måneders alder.


Fast føde


Når spedbarnet er seks måneder gammelt, bør fast føde gradvis introduseres som tillegg til morsmelken, slik at behovet for energi og næringstoffer dekkes. Noen barn kan ha behov for fast føde før seks måneders alder, men introduksjon bør skje tidligst ved fire måneders alder. Barn som ikek får morsmelk, kan introduseres til fast føde ved 4-6 måneders alder. Det er viktig at gluten introduseres gradvis mens barnet fortsatt ammes, og at det varieres mellom grøt av ulike kornslag.


Fra 6-12 måneder


Kumelk kan brukes i mindre mengder i matlaging mot slutten av første leveår ca 10 måneders alder). Fra denne alderen kan barn også få noe youghurt og syrnet melk, helst sammen med kornvarer, eller som dessert. I annet levehalvår er det særlig viktig at kosten inneholder nok jern. Av hensyn til behovet for jern i annet levehalvår anbefales bruk av morsmelkerstatning som drikkemelk og i grøt frem til 12 måneders alder dersom det er behov for annen melk enn morsmelk. Det anbefales bruk av jernberiket grøt, grovt brød, magert kjøtt og andre jernrike matvarer Alle spedbarn bør få daglig tilskudd av vitamin D fra de er fire uker gamle. Det anbefales at spedbarn får vitamin D-tilskudd i form av tran. Barn som ikke får tran, bør gis vitamin D-dråper. Det frarådes at honning gis til barn under ett år på grunn av faren for spedbarnsbotulisme.(Mat for spedbarn - Sosial og helsedirektoratet, 2004)